Banner Top

Aktuelnosti (15)

ODRŽAN OKRUGLI STO „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA ZDRAVSTVO I SOCIJALNA ZAŠTITA“

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je u utorak, 17.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao okrugli sto „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita“.

Tema sastanka je bila izrada novog modularizovanog i kreditno vrednovanog obrazovnog programa Farmaceutski tehničar iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, u skladu sa novom metodologijom. Na početku održavanja okruglog stola, Jadranka Radunović, samostalna savjetnica I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija je kratkom prezentacijom upoznala prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima, nivoima u stručnom obrazovanju, uz osvrt u pogledu obrazovnog programa Farmaceutski tehničar, na Mađunarodni standard klasifikacije zanimanja (ISCO-08), kao i na aktuelnosti u zemljama okruženja. Dodatna pojašnjenja o ukupnom procesu, dala je Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Nakon konstruktivne rasprave, dogovoreno je da učesnici okruglog stola, detaljno razmotre materijal, koji je bio predmet sastanka, i pripreme svoje prijedloge na kojim standardima zanimanja bi se mogao zasnivati modularizovani obrazovni program Farmaceutski tehničar, koji će biti detaljno razmotreni na narednom sastanku.

Sastanku su prisustvovali: Zorica Potpara – UCG Medicinski fakultet Podgorica, Snežana Stanković – Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" i Farmaceutska komora Crne Gore, Željka Bešović – Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, Sonja Bulajić – Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, Marina Lipovac Pavićević – Meditas Crna Gora, Nataša Đukanović – Apoteka 36.6 Podgorica, Maja Jovanović - Đurašković – Marija pharm Golubovci, Ana Čabarkapa – BENU Apoteke Crna Gora, Dragana Vučetić – Apoteka Lukić Podgorica i Vesna Radulović – Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

ODRŽAN OKRUGLI STO „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ OBLASTI DRVNE INDUSTRIJE“

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je u četvrtak, 12.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao okrugli sto Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti drvne industrije“.

Tema sastanka je bila izrada novih modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa u skladu sa novom metodologijom, iz oblasti drvne industrije. Na početku održavanja okruglog stola, Dušan Pejović, samostalni savjetnik I u odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija je kratkom prezentacijom upoznao prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju, sa osvrtom na izradu obrazovnih programa za ovu školsku godinu iz oblasti drvne industrije. Nakon toga, učesnici okruglog stola su razmijenili mišljenja o stanju ove oblasti na tržištu rada, kao i o mogućim ključnim poslovima i aktivnostima koji mogu biti dio standarda zanimanja. Diskusija je vođena o izradi obrazovnog programa Tehničar drvoprerade, koji je rađen po staroj metodologiji i koji treba uskladiti sa novom važećom metodologijom. Prisutni su se složili da se obrazovni program Tehničar drvoprerade može zasnivati na četiri standarda zanimanja, i to Tehnolog primarne prerade drveta, nivoa IV1, Tehnolog finalne prerade drveta, nivoa IV1, Priozvođač rezane građe, nivoa III i Proizvođač furnira i ploča, nivoa III. Dogovoreno je da se ukoliko struktura predloženih standarda zanimanja bude odgovarajuća uradi još jedan obrazovni program nivoa III Prerađivač drveta koji bi se zasnivao na dva pomenuta standarda trećeg nivoa a ulazio bi u sastav obrazovnog programa Tehničar drvoprerade.

Na sastanku je dogovoreno da se u prostorijama Privredne komore održi još jedan sastanak vezan za ovu temu te da se formira radna grupa od stručnih lica koja se bave ovim poslovima i da se započne izrada gore pomenutih standarda zanimanja, a nakon toga standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja i obrazovnog programa.

Na okrugli sto su bili pozvani i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnik Mašinskog fakulteta, predstavnik kompanije „Vektra Jakić“, predstavnik privrednog društva „Dekor Iva“, predstavnik fabrike namještaja „Kurti“, predstavnik privrednog društva „Pelangić trade“, predstavnik privrednog društva „Braća Dubak“, predstavnik Zavoda za zapošljavanje, privrednici – predstavnici Odbora za drvnu industriju Privredne komore Crne Gore, kao i privrednici - predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali: Filip Lazović – Unija poslodavaca Crne Gore, Goran Popović – Privredna komora Crne Gore, Vuko Jovanović - Privredna komora Crne Gore, Momčilo Fatić – Uprava za šume, Naser Gargović – JU Srednja stručna škola Berane, Izeta Gargović – JU Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ Berane, Dušan Pejović - samostalni savjetnik I u odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Kalamper Hotel&Spa - prva objava potražnje

Kalamper Hotel&Spa je prvi poslodavac koji je iskoristio priliku da na portalu objavi potražnju i spremnost da učestvuje u obrazovnom procesu. Ovom registracijom, koju će, uvjereni smo, slijediti i drugi stiču se uslovi za iniciranje ugovora o saradnji između škole i poslodavca, u obrazovanju naših učenika i stvaranju njihove konkurentnosati na tržištu.

Kalamper Hotel&Spa

Turistički kompleks Kalamper su ekskluzivni objekti na obali mora koje karakteriše moderan i luksuzan dizajn. Kao naši gosti možete uživati u komfornim sobama sa pogledom na more i koristiti široku lepezu sadržaja koje posjeduje kompleks Kalamper.
Nalazimo se u Baru, na jugoistočnom dijelu crnogorske obale, na magistralnom putu Bar-Ulcinj.
Kompleks Kalamper je udaljen:
• 15km od graničnog prelaza Sukobin
• 75km od graničnog prelaza Debeli Brijeg
• 50km od aerodroma u Tivtu i Podgorici
• 10km od Željezničke i Autobuske stanice u Baru
• 12km od Luke Bar
• 5km od Starog grada Bara

Kalamper Beach
Uvala Veliki pijesak ima finu, pješčanu podlogu u vodi i na obali. Zbog izvanrednog položaja možete uživati u fantastičnom izlasku i zalasku sunca. Plaža je duga oko 600m i povezana je putem sa glavnom saobraćajnicom.
Uređeno kupalište zahvata 100m plaže sa predivnom terasom i plažnim barom. Kalamper plaža i plažni bar sadrže: suncobrane, ležaljke, svlačionice i tuševe. Gostima su na raspolaganju razni sportovi na vodi i pijesku. Takođe, možete uživati u vožnji skuterom, na gumama i drugim zabavnim sadržajima.
Osvježite se egzotičnim koktelima, tropskim voćem kao i raznim poslasticama u našem plažnom baru. Doživite tople ljetnje noći uz šum mora i romantične zvuke.

Kalamper Hotel & SPA
Kalamper Hotel&SPA 4* je luksuzni hotel na Velikom Pijesku. Smješten je na samoj obali mora, u sklopu postojećeg kompleksa Kalamper.
Hotel ima 25 smještajnih jedinica. Struktura soba je 17 standardnih soba, 7 apartmana i Predsjednički apartman.
Hotel raspolaže salom za sastanke, opremljenom najnovijom tehnologijom, Spa&Wellness centrom koji obuhvata: veliki bazen, dječiji bazen, đakuzi, hladan đakuzi, slanu sobu, tursko kupatilo, saunu, masaže i bogatu ponudu kvalitetnih kozmetičkih preparata.
Gostima je na raspolaganju korišćenje teretane i igraonice za djecu. Na krovu se nalazi otvoreni bazen sa lounge barom.
U restoranu Kalamper Hotela&SPA možete uživati u specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje. Plažni bar i korišćenje ležaljki na plaži pružaju kompletan ugođaj našim gostima tokom ljetnjih mjeseci.
Kalamper Hotel&SPA nudi mogućnost organizovanja svečanih proslava.

Visoko profesionalno i ljubazno osoblje Kalamper Hotel&SPA tima će Vam pružiti perfektnu uslugu.

Restoran "Knjaževa bašta" - prvi registrovani poslodavac na portalu

Restoran "Knjaževa bašta" iz Bara je prvi privredni subjekat koji je uspješno registrovan na portalu. Interesovanje privrede je sve izraženije, što potvrđuje sve veći broj poslodavca koji se registruje. Na ovaj način se ostvaruje cilj portala - bolja saradanja škole i privrede. Portal je alat koji služi za lakše i brže uspostvaljanje saradnje između škole i preduzeća sa ciljem omogućavanja praktičnog obrazovanja učenika, u realnim uslovima rada. Uspostavljanjem saradnje omogućava se stvaranje uslova za razvoj kompetentnih kadrova koji će biti konkurentni na tržištu rada, čime će se povećati konkurentnost preduzeća pojedinačno i privrede u cjelini. Na portalu poslodavci, kroz oglašavanje potražnje, izražavaju spremnost za prijem određenog broja učenika po obrazovnim profilima, u određenom periodu, a škola oglašava ponudu po obrazovnim profilima i tipom praktičnog obrazovanja. Uzimanjem učešća u procesu obrazovanja preduzeća iskazuju društveno odgovorno poslovanje, preuzimaju dio odgovornosti za kvalitet kadrova i imaju mogućnost da one koji zaslužuju svojim znanjem i zalaganjem zadrže za sebe. Učenici dobijaju šansu da u direktnoj saradnji sa poslodavcem steknu iskustvo za rad u realnim uslovima rada i da se zalaganjem, odnosom i znanjem preporuče poslodavcu za zasnivanje radnog odnosa nakon završenog školovanja.

„SKILLS SHOW: SARAJEVO 2016“

U Sarajevu je 16. i 17. decembra, u dvorani „Mirza Delibašić“ održan „Skills Show: Sarajevo 2016“ - regionalni događaj posvećen učenicima srednjih stručnih škola i njihovom karijernom razvoju. U okviru dvodnevnog programa, organizovano je više predavanja, radionica i takmičenja u okviru kojih su mladi imali priliku da prikažu svoje vještine.

Ovaj događaj u organizaciji British Councila i drugih partnerskih organizacija osmišljen je kako bi se povezali obrazovanje i privreda i zajedničkim naporima uticali na poboljšanje kvaliteta obrazovanja u regionu. Ima za cilj da postane najveći događaj stručnog obrazovanja i karijerne orijentacije na Zapadnom Balkanu.

Glavni cilj ovog događaja je porast zapošljivosti mladih kroz saradnju poslodavaca i stručnih škola u regionu, kao i promocija zanimanja.

Događaj je imao dvije komponente. Jedna komponenta je bila takmičenje i predstavljanje vještina. U okviru ove komponente poslodavci i škole su razmjenjivali ideje, proizvode, predstavljali inovacije i njihovu uspješnu primjenu. Takođe, učenici su uzeli učešće u takmičenju, pod pratnjom mentora, i poslodavcima demonstrirali svoje vještine.

Učenici su se takmičili u četiri oblasti, i to:

  • Zdravlje i ljepota,
  • Turizam i uslužne djelatnosti,
  • Drvna, građevinska i metalno-mašinska industrija,
  • Informacione tehnologije i inženjerstvo.

IZ Crne Gore učešće na takmičenju, na poziv KulturKontakta Austrija, uzele su tri stručne škole:

  1. JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ Podgorica, čiji  su učenici u discipilni „Priprema jela“ osvojili prvo mjesto,
  2. JU Srednja Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić, čiji su učenici u disciplini „Prezentacija destinacije po izboru“ osvojili prvo mjesto i
  3. JU Srednja mješovita škola »Bećo Bašic» Plav čiji su se učenici takmičili u disciplini „Priprema jela“.

Druga komponenta ovog događaja bila je međunarodna konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici poslodavaca, ministarstava, obrazovnih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija i drugih stejkholdera fokusiranih na zapošljavanje mladih. Jedan od panelista na konferenciji je bio i pomoćnik direktora Centra za stručno obrazovanje, Ivan Marković, koji je govorio na temu „Osiguranje kvaliteta u stručnim školama i praćenje realizacije praktičnog obrazovanja“.

Predstavnici Centra za stručno obrazovanje na ovom događaju, na poziv KulturKontakta i Regional Cooperation Councila, bili su: Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, Ivan Marković, pomoćnik direktora, Dušan Bošković i Magdalena Jovanović.

Crnogorsku delegaciju predstavljali su i predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva rada, direktori stručnih škola, nastavnici itd.

Najava: MANIFESTACIJA „DANI STRUČNOG OBRAZOVANJA“

Centar za stručno obrazovanje je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i socijalnim partnerima, a u cilju promocije stručnog obrazovanja, u periodu od 21.04. do 21.05.2016. godine, planirao organizaciju manifestacije „Dani stručnog obrazovanja“, u okviru koje će biti organizovano nekoliko sajmova i takmičenja u vještinama i znanju između učenika stručnih škola. Uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvjete i u saradnji sa Ispitnim centrom, organizovaće se državna takmičenja u vještinama i znanju iz oblasti elektrotehnike, automehatronike, saobraćaja, poljoprivrede.

U planu je organizacija sajmova, i to: IV Nacionalnog sajma preduzeća za vježbu, pored kojih će učestvovati i preduzetnički klubovi, kao i VI Sajma mladih pronalazača, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom nauke i Fondacijom „Mladi pronalazači Crne Gore“.

Centralni događaj u okviru pomenute manifestacije će biti Sajam stručnog obrazovanja, koji će biti organizovan u Podgorici. Sajam bi imao za cilj da promoviše stručno obrazovanje, kao i postojeća zanimanja. Predstavnici škola će imati mogućnost da na različite načine (prezentacije, propagandna sredstva, praktično, demonstriranjem vještina), na licu mjesta predstave zanimanja u okviru svojih škola. Predviđeno je da škole zajednički nastupe u promovisanju zanimanja i sajam ne bi imao za cilj promociju pojedinačnih škola, već zanimanja i područja rada.

Smatra se da bi ova manifestacija mogla privući veliki broj građana, prije svega budućih srednjoškolaca i njihovih roditelja, koji bi se na taj način upoznali sa mogućnostima i ponudom stručnog obrazovanja u Crnoj Gori i tako odabrali svoje buduće zanimanje.

Kompletna manifestacija bi bila marketinški propraćena u saradnji sa PR službom Ministarstva prosvjete i za potrebe ovog događaja bi se štampao određeni inofrmativno-propagandni materijal.

Plakat o danima stručnog obrazovanja možete preuzeti ovdje.

Održana radionica na temu: “IZVOĐENJE PRAKTIČNE NASTAVE KOD POSLODAVACA”

Centar za stručno obrazovanje je, 11. februara 2016. godine, u sali “Milenijum”, hotela “Ramada”, u okviru projekta “Uključivanje poslodavaca i reforma stručnog obrazovanja”, koji se realizuje u Crnoj Gori od oktobra 2015. godine, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i British Council-om, a sve u cilju bolje saradnje privrede i obrazovanja, učestvovao u organizaciji jednodnevne radionice na temu “Izvođenje praktične nastave kod poslodavaca”.

Sajam mladih pronalazača

18.maja 2015.godine, održan je peti, jubilarni Sajam mladih pronalazača Crne Gore u Delta sitiju. Organizatori sajma su Fondacija Mladi Pronalazači Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, dok je generalni pokrovitelj sajma Crnogorska Komercijalna banka. Ovaj sajam predstavlja spoj generacija mladih ljudi i predstavlja priliku za promociju nauke, istraživanja, inovacija i preduzetništva.

Na ovogodišnjem sajmu, predstavljeno je 18 inovativnih rješenja iz 9 srednjih škola i to: JU Srednja stručna škola iz Nikšića, JU Srednja stručna škola iz Pljevalja, JU Srednja stručna škola iz Berana, JU Srednja mješovita škola „Mladost“ iz Tivta, JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, JU Srednja građevinsko – geodetska škola „Ing.Marko Radević“ iz Podgorice i Ginazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, dok se u revijalnom dijelu predstavilo 7 timova i to: 2 tima studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, 2 tima studenata sa Mašinskog fakulteta, dvije firme i tim OŠ ”Radojica Perović”.

Državno takmičenje srednjih stručnih škola

Državno takmičenje srednjih stručnih škola iz oblasti elektronike, mašinstva, saobraćaja, građevine i turizma danas je uspješno održano u Podgorici u Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“ i u Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću. Na takmičenju su svoja znanja, vještine i kompetencije pokazale 92 ekipe odnosno 276 učenika iz ukupno 19 gradova Crne Gore. Organizatori takmičenja, Centar za stručno obrazovanje i škole domaćini imali su za cilj da afirmišu znanja učenika, promovišu timski duh i unaprijede saradnju među školama na nacionalnom nivou.

Ovaj događaj ispratio je veliki broj direktora i nastavnika srednjih stručnih škola, predstavnika obrazovnih institucija, a bili su prisutni i gosti iz srednje škole iz Ljubljane. Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, otvorio je takmičenje u Podgorici i poželio učenicima puno uspjeha na ovom i svakom narednom takmičenju.

Crna Gora dio EPALE platforme

EPALE (Evropska elektronska platforma za učenje odraslih) je nova višejezička zajednica profesionalaca iz oblasti obrazovanja odraslih, čiji rad finansira Evropska komisija. Njen cilj je unapređenje kvaliteta i omogućavanje učenja odraslih širom Evrope. EPALE je počela sa radom na proljeće 2014. godine. Centar za stručno obrazovanje ima ulogu nacionalne službe za podršku, kao predstavnik Crne Gore koja učestvuje u programu Erasmus+, a imenovan je od strane Ministarstva prosvjete. Uloga nacionalne službe za podršku je doprinos stvaranju sadržaja za EPALE i pokretanje ove platforme. Ministarstvo prosvjete je za Nacionalnog koordinatora za sprovođenje Evropske agende za učenje odraslih imenovalo gospođu Gordanu Bošković iz Centra za stručno obrazovanje, koja je ujedno i kontakt osoba za saradnju u okviru EPALE aktivnosti.

Saopštenje 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus rutrum, libero id imperdiet elementum, nunc quam gravida mi, vehicula euismod magna lacus ornare mauris. Proin euismod scelerisque risus. Vivamus imperdiet hendrerit ornare. Phasellus dapibus imperdiet nibh, nec sagittis odio condimentum sed. Phasellus dignissim, massa nec ornare fermentum, ligula massa varius dolor, a interdum nisl purus eu magna.

Saopštenje 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus rutrum, libero id imperdiet elementum, nunc quam gravida mi, vehicula euismod magna lacus ornare mauris. Proin euismod scelerisque risus. Vivamus imperdiet hendrerit ornare. Phasellus dapibus imperdiet nibh, nec sagittis odio condimentum sed. Phasellus dignissim, massa nec ornare fermentum, ligula massa varius dolor, a interdum nisl purus eu magna.

Saopštenje 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus rutrum, libero id imperdiet elementum, nunc quam gravida mi, vehicula euismod magna lacus ornare mauris. Proin euismod scelerisque risus. Vivamus imperdiet hendrerit ornare. Phasellus dapibus imperdiet nibh, nec sagittis odio condimentum sed. Phasellus dignissim, massa nec ornare fermentum, ligula massa varius dolor, a interdum nisl purus eu magna.