Banner Top

JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje ,,Sergije Stanić"- Podgorica

JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje ,,Sergije Stanić"- Podgorica
Podgorica
Kralja Nikole 114
020/624-319
020/624-289
 
Kratak opis djelatnosti
Škola za srednje i više stručno obrazovanje „ Sergije Stanić“ počela je sa radom daleke 1966. godine. Nekada je funkcionisala kao dvije zasebne škole, a onda je dogovorom Trgovinske i Ugostiteljske škole donijeta odluka o integraciji ove dvije škole u jednu obrazovnu ustanovu pod imenom „ Trgovinsko-ugostiteljski školski centar ,,Sergije Stanić“ .
U prvoj godini novoformiranog centra upisano je 23 odjeljenja sa 714 učenika, a danas naša škola broji 41 odjeljenje sa 1270 učenika/polaznika. Od osnivanja do danas škola je pratila sve promjene i prilagođavala se novim zahtjevima iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma.
Sa učenicima rade iskusni nastavnici sa odgovarajućom stručnom spremom i radnim iskustvom, koji su prije svega sjajni pedagozi i veliki entuzijasti.
Za upis u našu školu vlada veliko interesovanje u glavnom gradu, dešavalo se da nema dovoljno mjesta za sve one koji žele da se obrazju u ovoj školi. A oni koji žele da se upišu ovdje mogu birati između nekoliko Obrazovnih programa:
• Turistički tehničar
• Tehničar kulinarstva
• Tehničar usluživanja
• Tehničar prodaje
• Konobari
• Kuvari
• Poslastičar
• Prodavac
Škola za srednje i više stručno obrazovanje „ Sergije Stanić“ već dugi niz godina učestvuje na svim takmičenjima i smotrama znanja, kako u zemlji, tako i u regionu i šire.Rezultati koje naši predstavnici postižu su iz godine u godinu sve bolji.Požrtvovan i predan rad učenika i njihovih profesora daje rezultate koji su i satisfakcija, ali i podsticaj za dalji rad.
Kao izraz potrebe da se srednje stručno obrazovanje podigne za stepen više, školske 2011/2012. godine počela je sa radom Viša škola za obrazovanje kadrova na smjerovima Menadžer kulinarstva i Menadžer restoraterstva. Škola ima prostorne i kadrovske potencijale za održavanje nastave, a gostujući predavači i saradnja sa srodnim školama iz okruženja čine da se kvalitet nastave podigne na zavidan nivo.
 
Sektori
Turizam, trgovina i ugostiteljstvo
 
 
Saradnja sa privredom
Škola ima uspješnu saradnju sa socijalnim partnerima, jer su oni od velikog značaja za kvalitetno organizovanje i obavljanje praktične nastave naših učenika/polaznika. Škola sarađuje sa partnerima u kreiranju razvojnih i planskih dokumenata. Uvažavamo mišljenja i sugestije koje nam daju i ugrađujemo ih u svoja dokumenta. Škola teži da podstiče socijalne partnere na aktivno učešće u razvoju kvalifikacija, obezbjeđivanju materijalnih uslova za realizaciju obrazovnih programa kroz opremanje kabineta, radionica, opremanju i modernizaciji škole, obezbjedjivanju udžbenika i udžbeničke literature, obezbjedjivanju nastavnih sredstava i pomagala.
Socijalni partneri sa kojima Škola sarađuje su:
hoteli Splendid, Montenegro, Kostas, Obala, Aman Resorts,Vila Olive, City, Podgorica, Regent, Hemera, Ramada, Astorija/Bled, Krim/Bled.
Restorani Porto, Kužina, Atrio, Morača, Mareza, Blues bar, PerSempre, Kristal, Zheng He, Imanje Knjaz, Stari Studentski dom.
Agencije Grand, In, Travel, Marko Polo, Royal club travel,Millenium, Gallileo, Atlas tours.
Prodavnice Gorenje, Gold, Metalac, Puma, Kappa, Beneton, Pepeto, Enigma,
Agava, Elektrotehna- Mont.
Poslastičare Dijana, Inpek, Delicija.