Logo
Print this page

„SKILLS SHOW: SARAJEVO 2016“

U Sarajevu je 16. i 17. decembra, u dvorani „Mirza Delibašić“ održan „Skills Show: Sarajevo 2016“ - regionalni događaj posvećen učenicima srednjih stručnih škola i njihovom karijernom razvoju. U okviru dvodnevnog programa, organizovano je više predavanja, radionica i takmičenja u okviru kojih su mladi imali priliku da prikažu svoje vještine.

Ovaj događaj u organizaciji British Councila i drugih partnerskih organizacija osmišljen je kako bi se povezali obrazovanje i privreda i zajedničkim naporima uticali na poboljšanje kvaliteta obrazovanja u regionu. Ima za cilj da postane najveći događaj stručnog obrazovanja i karijerne orijentacije na Zapadnom Balkanu.

Glavni cilj ovog događaja je porast zapošljivosti mladih kroz saradnju poslodavaca i stručnih škola u regionu, kao i promocija zanimanja.

Događaj je imao dvije komponente. Jedna komponenta je bila takmičenje i predstavljanje vještina. U okviru ove komponente poslodavci i škole su razmjenjivali ideje, proizvode, predstavljali inovacije i njihovu uspješnu primjenu. Takođe, učenici su uzeli učešće u takmičenju, pod pratnjom mentora, i poslodavcima demonstrirali svoje vještine.

Učenici su se takmičili u četiri oblasti, i to:

  • Zdravlje i ljepota,
  • Turizam i uslužne djelatnosti,
  • Drvna, građevinska i metalno-mašinska industrija,
  • Informacione tehnologije i inženjerstvo.

IZ Crne Gore učešće na takmičenju, na poziv KulturKontakta Austrija, uzele su tri stručne škole:

  1. JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ Podgorica, čiji  su učenici u discipilni „Priprema jela“ osvojili prvo mjesto,
  2. JU Srednja Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić, čiji su učenici u disciplini „Prezentacija destinacije po izboru“ osvojili prvo mjesto i
  3. JU Srednja mješovita škola »Bećo Bašic» Plav čiji su se učenici takmičili u disciplini „Priprema jela“.

Druga komponenta ovog događaja bila je međunarodna konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici poslodavaca, ministarstava, obrazovnih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija i drugih stejkholdera fokusiranih na zapošljavanje mladih. Jedan od panelista na konferenciji je bio i pomoćnik direktora Centra za stručno obrazovanje, Ivan Marković, koji je govorio na temu „Osiguranje kvaliteta u stručnim školama i praćenje realizacije praktičnog obrazovanja“.

Predstavnici Centra za stručno obrazovanje na ovom događaju, na poziv KulturKontakta i Regional Cooperation Councila, bili su: Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, Ivan Marković, pomoćnik direktora, Dušan Bošković i Magdalena Jovanović.

Crnogorsku delegaciju predstavljali su i predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva rada, direktori stručnih škola, nastavnici itd.

Obrazovanje i privreda