Logo
Print this page

Održana radionica na temu: “IZVOĐENJE PRAKTIČNE NASTAVE KOD POSLODAVACA”

Centar za stručno obrazovanje je, 11. februara 2016. godine, u sali “Milenijum”, hotela “Ramada”, u okviru projekta “Uključivanje poslodavaca i reforma stručnog obrazovanja”, koji se realizuje u Crnoj Gori od oktobra 2015. godine, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i British Council-om, a sve u cilju bolje saradnje privrede i obrazovanja, učestvovao u organizaciji jednodnevne radionice na temu “Izvođenje praktične nastave kod poslodavaca”.

Cilj ove radionice je bio unapređivanje saradnje između škola i poslodavaca. Radionici su prisustvovali dirketori stručnih škola iz cijele Crne Gore, kao i njihovi nastavnici i organizatori praktične nastave. Poziv je bio upućen velikom broju poslodavaca iz svih sektora, ali se na poziv odazvalo svega nekoliko njih. Radionici su pored pomenutih predstavnika škola i poslodavaca, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, Privredne komore, Unije poslodavaca Crne Gore i dr. Moderator radionice je bio predstavnik British Council-a, gospodin Armen Čekić, dok su učesnike radionice, sa modelom saradnje škole i poslodavaca u Velikoj Britaniji, upoznali eksperti iz te zemlje Patricia Anderson i Jane Rexworthy. Predstavnik Centra za stručno obrazovanje, gospodin Dušan Bošković je učesnike radionice upoznao sa domaćom zakonskom regulativom koja se odnosi na praktično obrazovanje.

U toku same radionice, identifikovano je nekoliko ključnih problema, koje je potrebno rješavati u narednom periodu kako bi se unaprijedila saradnja između škola i poslodavaca u svim sektorima. Kao najveći problemi, koji su identifikovani, mogu se izdvojiti nezainteresovanost poslodavaca u pojedinim sektorima, kao i nedostatak obučenih instruktora praktičnog obrazovanja za rad sa učenicima kod onih poslodavaca sa kojima škole imaju saradnju.

Obrazovanje i privreda